Feng Shui u Uredu: Zajamčen uspjeh Pored toga, koristite boje, materijale i raspored prostorije kako biste stvorili povoljnu atmosferu. Feng Shui nastao je prije više od 3.000 godina u Kini i kasnije je prihvaćen u drugim azijsko-pacifičkim zemljama. U posljednjim godinama, feng shui filozofija postala je sve popularnija i u zapadnim zemljama.

Bilo da se radi o kućnom uredu ili radnom prostoru izvan kuće, vjeruje se da primjena feng shui principa može dovesti do veće produktivnosti i uspjeha. Ured koji je privlačan, organiziran i estetski privlačan može učiniti rad ugodnijim. Iako postoje anegdotske priče o uspjehu kao rezultat korištenja feng shui-a, rezultati ove prakse još uvijek nisu znanstveno evaluirani.

Feng Shui u Uredu: Pravila

Postavite radni stol u „poziciju moći“: Prema feng shui-u, trebali biste postaviti radni stol tako da sjedite u „poziciji moći“. To je najudaljenije mjesto od ulaza u prostoriju. Organizirajte svoj radni stol tako da možete vidjeti vrata dok sjedite. Stvorite snažnu podršku: Možete stvoriti snažnu energetsku podršku tako što ćete postaviti stolicu tako da vam leđa budu naslonjena na čvrsti zid. Ako to nije moguće, pokušajte postaviti red bujnih biljaka iza mjesta na kojem sjedite. Izaberite odgovarajuću stolicu: U feng shui-u se vjeruje da udobna stolica s visokim naslonom pruža podršku i zaštitu. Uvedite vodene i biljne elemente: Stručnjaci vjeruju da uključivanje vodenih elemenata i biljaka u radni prostor može stvoriti pozitivnu energiju. Pokušajte postaviti fontanu s pokretnom vodom u uredu. Živa biljka također može pomoći poboljšanju kvalitete zraka. Objesite umjetnička djela: Uredite svoj ured slikama i predmetima koji vas inspiriraju, poput slika s citatima ili simbolima koji predstavljaju ono što želite postići. Izaberite odgovarajuće boje: Boje u feng shui-u trebaju stvarati ravnotežu, bez pretjerane dominacije. Neki popularni izbori boja za ured su: žuta, boja pijeska, zlatna, narančasta, zelena, petrolej boja i bijela. Birajte prirodno osvjetljenje: Kada je moguće, koristite prirodno svjetlo iz prozora. Žuto-nijansirano i fluorescentno osvjetljenje može izazvati umor. Ako morate koristiti umjetno osvjetljenje, birajte žarulje sa žarnom niti ili punim spektrom svjetla.

Što izbjegavati?

Nered: Eliminirajte nered sa svih površina u uredu, uključujući radni stol, pod i police s knjigama. Stručnjaci vjeruju da organiziran ured može povećati učinkovitost i produktivnost, kao i pružiti mentalnu jasnoću. Izbjegavajte sjedenje leđa uz leđa ili licem u lice: Ako dijelite ured s drugom osobom, izbjegavajte sjedenje leđa uz leđa ili licem u lice, jer ove pozicije mogu stvoriti konflikte. Pokušajte pomaknuti stolove ili postaviti mali pregradni objekt, poput biljke, kako biste razdvojili prostor. Izbjegavajte oštre kutove: Pokušajte izbjegavati namještaj ili predmete s oštrim kutovima. Ako imate takve predmete u uredu, preuredite ih tako da vam ne budu okrenuti dok radite. Nemojte pretjerivati s bojama: Vrlo svijetle, jake boje mogu biti previše za ured. Želite boje koje su privlačne, a ne preopterećujuće.