Prema indeksu priuštivosti, koji mjeri dostupnost kvadratnog metra stana kroz omjer cijene kvadrata i prosječnog godišnjeg dohotka po zaposleniku, stanovnici priobalja suočavaju se s daleko većim izazovima u kupnji nekretnina nego oni u unutrašnjosti.

 

Podaci pokazuju da su najnepriuštivija mjesta za kupnju stanova i apartmana smještena uz Jadransku obalu. U mjestima poput Baške Vode, Rovinja, Hvara i Dubrovnika, cijena kvadratnog metra doseže više od 30% godišnjeg dohotka prosječnog stanovnika, što znači da je potrebno izdvojiti više od tri prosječne plaće za jedan kvadrat stambenog prostora.

Među prvih 82 najnepriuštivije jedinice lokalne samouprave, sva naselja nalaze se u priobalju. Grad Zagreb, u kojem su stanovi relativno povoljniji zahvaljujući višim plaćama, zauzima 86. mjesto. U glavnom gradu za prosječni godišnji dohodak može se kupiti 5,9 kvadratnih metara stambenog prostora.

S druge strane, najpriuštiviji stanovi nalaze se u kontinentalnim dijelovima Hrvatske, uključujući Vukovar, Strahoninec, Đurđevac i Pakrac. U tim gradovima stanovnici za godišnji dohodak mogu kupiti između 12,1 i 49,2 kvadrata stambenog prostora, što pokazuje znatno povoljniju situaciju u unutrašnjosti zemlje.

Analiza također otkriva da su najviše medijalne cijene stanova i apartmana u Balama, gdje cijena prelazi 4000 eura po kvadratu. Slijede destinacije poput Punata, Omišlja i Malinske. U popularnim turističkim gradovima poput Opatije, Dubrovnika, Splita i Hvara, cijene nekretnina također su iznimno visoke, krećući se iznad 2500 eura po kvadratnom metru. U Zagrebu je medijalna cijena nešto niža, iznosi 2299 eura.

Poljoprivredno zemljište na Jadranu pokazuje značajnu razliku u odnosu na ostatak zemlje, s najvišom medijalnom cijenom od 38 eura po kvadratu u Fažani. Najniže cijene zabilježene su u kontinentalnim županijama, gdje kvadratni metar može koštati samo 0,1 euro.

Poslovni prostori također bilježe rekordne cijene u priobalnim područjima, a najviša zabilježena cijena u 2023. godini bila je u Dubrovniku, gdje je kvadrat poslovnog prostora prodavan za 3067 eura. Ostali gradovi poput Splita, Zadra i Poreča također bilježe visoke cijene poslovnih prostora.

Kada je riječ o najmu stanova, najskuplje cijene zabilježene su u Zagrebu, gdje je medijalna cijena najma iznosila 10,1 euro po kvadratu. Slijede Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija s cijenama od 9,3 i 8 eura po kvadratu.