U srcu Milana, u povijesnoj crkvi San Paolo Converso na Corso Venezia, smjestili su se jedni od najneobičnijih ureda u gradu, a možda i u cijeloj Italiji. Ova crkva, izgrađena u 16. stoljeću i bogato ukrašena freskama braće Campi, danas služi kao sjedište arhitektonskog ureda CLS architetti, čiji je partner Massimiliano Locatelli pokrenuo projekt pretvaranja ovog povijesnog zdanja u moderan radni prostor. Njegova vizija, koja kombinira poštovanje prema povijesnoj arhitekturi s potrebama suvremenog poslovanja, rezultirala je jedinstvenim spojem starog i novog, gdje svaki detalj prostorije priča priču o stoljetnoj tradiciji, ali i inovativnom dizajnu. Milano je ovim projektom dobio još jedno mjesto koje trebate posjetiti.

 

Milano – Crkva pretvorena u prekrasne urede

Pri ulasku u ovu neobičnu poslovnu prostoriju, dočekuje vas recepcija smještena na samom ulazu u prednju crkvu. Prostor je otvoren za javnost i zadržao je izvorni raspored, uključujući jedinstvenu komoru s bogato dekoriranim svodom, bočne kapele i središnji oltar, čime je zadržana duhovnost i estetska vrijednost originalnog prostora. Locatelli i njegovi partneri odlučili su pretvoriti ovaj dio crkve u prostor posvećen kreativnim disciplinama, otvarajući vrata umjetnicima i dizajnerima iz cijelog svijeta da ovdje organiziraju izložbe, performanse i instalacije, stvarajući time kulturni epicentar koji spaja prošlost i sadašnjost na jedinstven način.

U blizini oltara smještena je knjižnica, dok se prvi sastanci odvijaju u prostoru koji spaja prednju i stražnju crkvu. Ovo spajanje simbolizira i integraciju povijesti i suvremenosti; stražnja crkva, koja je nekoć bila rezervirana za redovnice susjednog samostana, sada je dom četverokatnoj čeličnoj konstrukciji koja služi kao poslovni prostor. Ova moderna struktura, izgrađena unutar povijesnih zidova crkve, na prvi pogled može djelovati kao kontrast, no njezin dizajn omogućuje besprijekorno povezivanje starog i novog. Otvorena sa svih strana, čelična konstrukcija omogućuje promatranje impresivnih fresaka s različitih razina, čime se dodatno naglašava povijesna važnost zgrade i stvara jedinstvena veza s umjetnošću prošlih stoljeća.

 

Na zadnjem katu ove čelične konstrukcije nalaze se uredi partnera i velika soba za sastanke, pružajući ne samo praktičnu funkciju već i nevjerojatan pogled na cijeli prostor. Ovaj inovativni dizajn omogućuje članovima tima da budu inspirirani povijesnim ambijentom dok rade na suvremenim projektima, a radni prostori su uređeni tako da maksimiziraju svjetlost i pogled na unutrašnjost crkve. Ovdje svaki korak vodi kroz povijest i umjetnost, što svakodnevni rad pretvara u doživljaj koji nadilazi običan radni dan.

 

Projekt pretvaranja crkve San Paolo Converso u uredski prostor savršen je primjer kako se povijesna arhitektura može očuvati i istodobno prilagoditi suvremenim potrebama. Bez narušavanja originalne konstrukcije i uz veliko poštovanje prema povijesnim elementima, Locatelli je uspio stvoriti radni prostor koji ne samo da funkcionira kao sjedište tvrtke, već i kao mjesto susreta različitih kreativnih struja.

 

Ovi uredi nisu samo mjesto rada, već i prostor inspiracije, interakcije i inovacije, smješteni u srcu jednog od najpovjesnijih dijelova Milana. Crkva San Paolo Converso tako je postala više od povijesnog spomenika; postala je živi organizam koji diše kroz kreativne procese ljudi koji rade unutar njezinih zidova, nudeći jedinstveno radno okruženje u kojem se prošlost i sadašnjost susreću na najljepši mogući način.