Novi vjetrovi

“Izgradnja Tehnološkog parka Split bila nam je jako važna te smo za nju dali svu energiju koju smo imali. Na tom putu, koji traje od 2018., prošli smo sve moguće prepreke koje se mogu proći u razvoju javnog projekta. No, uspjeli smo, a to nam je bilo važno jer zgrada Tehnološkog parka, prva od planiranih četiri u prvoj fazi, postaje sidro razvoja ovog dijela grada, grada oko Dračevca, a koji ima ogroman gospodarski potencijal”, ističe direktor Split – RaST-a.

 

Za Batinića i njegov tim pravi posao tek počinje. Iako je otvoren, Tehnološki park još nije završen. Za dio unutarnjih uredskih prostora uređenje tek počinje. Istovremeno skupine poduzetnika i onih koji to planiraju postati obilaze prostor. Tura traje sat vremena, a svi koji ga obiđu budu oduševljeni, kaže Batinić. U sklopu Dana otvorenih vrata koji su počeli krajem srpnja i produženi su do kraja kolovoza, za obilazak se prijavilo oko 190 poduzetnika. Batinić kaže da ih je takav interes prilično iznenadio, a posebno ugodno ih je iznenadila činjenica da se većinom radi o poduzećima koja razvijaju visoke tehnologije.

 

Njima je u konačnici ovaj prostor i namijenjen jer je osnovni smisao Tehnološkog parka stvoriti pretpostavke za uspješan razvoj i rast visokotehnološki kompanija u Splitu. Da ih u Splitu ima, kaže Batinić, potvrđuje interes za obilazak prostora tijekom Dana otvorenih vrata. Ipak, trebalo bi ih biti mnogo više.

“Otvaranjem Tehnološkog parka nadamo se da ćemo pridonijeti diverzifikaciji poduzetničkog načina razmišljanja u Splitu koji je trenutačno zabrinjavajuće usmjeren na turizam. Velik broj mladih, naime, usmjeren je samo na njega jer donosi dobru zaradu uz mali trud i rad. No, nadamo se da će se i to ovim projektom promijeniti. Kroz Tehnološki park će poduzetnici dobiti priuštiv poslovni prostor, što će im omogućiti da se usredotoče na razvoj poslovanja. Nama kao upraviteljima, pak, važno je da je objekt funkcionalan, sadržajan i samoodrživ, što je pravi smisao poduzetničke potporne infrastrukture”, navodi Batinić.

 

U novu zgradu na Dračevcu, čija će izgradnja stajati nešto više od 30 milijuna eura, dobrodošli su svi, no prednost će imati IT i ICT poduzetnici.

Osim već spomenutog coworking prostora, u kojem svoj radni kutak trenutačno ima desetero ljudi, a stane ih ukupno 52., u zgradi se nalazi i 14 inkubacijskih ureda namijenjenih startupima, odnosno poduzetnicima početnicima koji ne posluju dulje od pet godina. Tu su još i uredi za mikro, male i srednje poduzetnike koji se protežu kroz tri kata zgrade na Dračevcu.

Uvjeti zakupa

Batinić kaže da je osam ureda spremno za useljenje, a preostalih oko 6000 četvornih metara je u roh bau fazi. Zbog specifičnog postupka izvođenja projektiranja i radova u gradu su morali pomno voditi računa koji će model najma ponuditi. Odlučili su se na roh bau, odnosno na prazne module koje će urediti grad, a poduzetnicima ostaje da izaberu prostor i njegovu veličinu. “Budući da su uredi modularni i da je prostor još prazan, poduzetnik može odabrati, ako želi, veći ili manji ured”, objašnjava Batinić. Također, zakupci će, prema rang listi koja će biti napravljena na temelju evaluacije svih prijava, biti pozvani da odaberu prostor koji žele uzeti u najam.

“Poduzetnici moraju dokazati da obavljaju djelatnost iz visokotehnološkog sektora, moraju predstaviti čime se bave, svoj upravljači tim, tržište, kako pridonose Strategiji pametne specijalizacije te nišama Plana industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske…”, objašnjava Batinić kriterije koje moraju zadovoljiti budući stanari inovacijskog huba na Dračevcu.

Cijena najma je, kaže, fiksna za sve urede. Namješteni će stajati 12,70 eura po četvornom metru plus 3,5 eura zajedničkih režija po četvornom metru. Cijena nenamještenih ureda nešto je niža – 11,50 eura. Prijave za najam ovih prostora bit će otvorene nešto kasnije od prvih najava – 2. rujna. Zbog velikog zanimanja, kaže direktor Split – RaST-a, odgodili su početak natječaja jer svima žele omogućiti da prostor vide uživo.

Osim ureda, poduzetnici će u novom prostoru imati na raspolaganju i dvorane za sastanke te zajedničke kuhinje. Tu će se nalaziti i konferencijski centar s četiri multimedijske dvorane, 3D laboratorij koji će nuditi usluge 3D modeliranja, skeniranja i ispisa, te podatkovni centar, ali i komercijalni sadržaji – dječji vrtić, trgovina, restoran, dva kafića te fitness centar. Za ovaj komercijalni najam natječaj ide prema planu i otvara se danas.

Bit će to, jednom kada u potpunosti zaživi, a što bi trebao biti tijekom sljedeće godine, mali grad za sebe u kojem bi se trebali razvijati poduzetnici koji će svojim idejama i znanjem, nadamo se, mijenjati Split i Hrvatsku. Za to će, osim fizičkog prostora, na raspolaganju imati i inkubacijski program koji će voditi Razvojna agencija Split – RaST i koja će uključivati razne edukacije i mentoriranja.